Ιστορία

Χρονολογικός πίνακας του Unix

Τέλη δεκαετίας 1960
Τα Bell Labs (AT&T), GE και το MIT υλοποιούν το MULTICS (Multiplexed Information and Computing Services), ένα πολυχρηστικό λειτουργικό σύστημα. Το 1969 τα Bell Labs αποσύρονται από το έργο όταν αυτό έγινε υπερβολικά ακριβό και περίπλοκο.
1969
Ο Ken Thompson (BL) αναπτύσσει λειτουργικό σύστημα για έναν χρήστη για τον υπολογιστή DEC PDP-7
1970
Ο Brian Kernighan σχηματίζει το όνομα UNIX ως λογοπαίγνιο του MULTICS. Το σύστημα μεταφέρεται στο PDP-11. Υποστηρίζει δύο χρήστες, το παγνίδι Spacewar, και επεξεργασία κειμένου.
1973
Ο Dennis Ritchie αναπτύσσει σε συνεργασία με τον Thompson τη γλώσσα προγραμματισμού C και ξαναγράφουν το Unix στη γλώσσα αυτή.
Μέσα δεκαετίας 1970
Το UNIX (Version 6) διατίθεται δωρεάν σε πανεπιστήμια. Μεταφέρεται και σε άλλους υπολογιστές. Όλος ο πυρήνας αποτελείται από λιγότερες από 10000 γραμμές κώδικα.
Τέλη δεκαετίας 1970
Εργασία του Thompson μαζί με τον Bill Joy στο Πανεπιστήμιο του Berkeley (UCB) καταλήγει στην Berkeley Software Distribution (BSD). Αυτή υποστηρίζει μεταξύ άλλων ιδεατή μνήμη και σελιδοποίηση.
1980
Η Microsoft παράγει το XENIX. Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση 32 bit, το BSD 4.1.
1983
Κυκλοφορεί νέα έκδοση από την AT&T με το όνομα System V. Η AT&T την προωθεί ως πρότυπο με τελική μορφή την έκδοση SVR4 μετά την υιοθέτηση χαρακτηριστικών του BSD 4.2. Παράλληλα η Sun κυκλοφορεί το SunOS με τελική μορφή το Solaris. Το Unix διαχωρίζεται σε αντίπαλα στρατόπεδα.
1985
Η AT&T δημοσιεύει το πρότυπο SVID (System V Interface Definition). Η ομάδα X/OPEN (αργότερα UNIX International) δημοσιεύει αντίστοιχο πρότυπο. Το πρότυπο POSIX 1003.1 υιοθετείται ως κοινό πεδίο.
1988
Η Open Software Foundation (OSF) ανταγωνίζεται την UI με βάση το AIX της IBM. Στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon αναπτύσσεται ο μικρο-πυρήνας MACH.
Δεκαετία 1990
Αναπτύσσονται και διανέμονται εκδόσεις του Unix που δε βασίζονται σε κώδικα της AT&T. Τα BSDI, 386BSD, NetBSD και FreeBSD βασίζονται στη διανομή Net/2 και αργότερη στην 4.4BSD Lite του Berkeley με κώδικα για τον επεξεργαστή Intel 386 από τον Bill Jolitz, ενώ το Linux βασίζεται σε κώδικα που έγραψε από την αρχή ο Linux Torvalds.

Γενεαλογικό δένδρο του Unix

Το παρακάτω σχήμα (βασισμένο στο βιβλίο Life with Unix) παριστάνει τη γενεαλογία του Unix: